Restaurering på Trysil bygdetun

09.02.2015

ENDELIG! Endelig er vi i gang med restaurering av Kvernhuset - eller Kvenna, som vi sier her på huset. Kvenna har stått på skakke de siste åra, og holdt på å gli ned fra steinene den sto på over Hagebekken. Men nå er redningen nær! Redningsaksjonens første punkt består i å ta ned huset, stokk for stokk. Vår nytilsatte handverker og fagmann på området, Åge Broløkken, har bokstavelig talt tatt tak. Nå ligger Kvenna i en pen haug i snøen på bygdetunet, før den skal fraktes til vinteroppbevaring og restaurering i en hall på Mosanden.

Her på bloggen vår kan du følge prosessen fram til Kvenna er tilbake på plass - nyrestaurert og fin. Vi starter med noen bilder fra merking og nedtaing.

Noen fakta:

Kvernhuset kommer opprinnelig fra Rundfloen i søre Trysil og var en gave til Trysil bygdetun fra Ola Ottosen Rundfloen. Huset ble bygd en gang mellom 1830 og 1840 og er større enn vanlig for Trysil. Det indikerer at Rundfloen tok imot korn til maling fra andre garder. I papirene på museet går det fram at kvenna sist ble brukt i 1899.

Huset kom til Trysil bygdetun i 1929.

  • Kvenna (Foto/Photo)
    Trysil Engerdal museum

Kvernhuset fra Rundfloen fikk en litt uheldig plassering for 90 år siden. Når huset kommer opp igjen med noen nye stokker her og der, skal vi sørge for at busker, regn og vannsprut fra Hagebekken ikke ødelegger stokkene igjen. Bildet er tatt før huset begynte å komme helt på skeiva.:D