Onsdag på Trysil skimuseum

Fra vinterferien til uka før påske ønsker vi velkommen til onsdager på Trysil skimuseum i Gammelskula, Innbygda!
Historietime og omvisning i utstillingen, gratis kaffe!

Inngang: kr 100/50

Historietimer - nytt tema hver uke!

23. februar kl. 19.00: Norges fremste skibygd

Roar Vingelsgaard forteller om skibygda Trysil – fra Trysil-Knut til Trysilfjellet. Elling Rønes vant femmila i Holmenkollen fire ganger, Hallgeir Brenden tok to OL-gull og Anita Moen har en stor samling medaljer i langrenn. Trysilfjellet er i dag Norges største skidestinasjon – en fantastisk historie om skiglede og næringsutvikling.

2. mars kl. 19.00: Vår felles skihistorie med Sverige    

Gjennom alle år har det vært nær kontakt og mange dueller mellom norske og svenske skiløpere. Vasaloppet feirer i år 100-årsjubileum. Vi markerer dette.

9. mars kl. 16.00: Trysilnavn

Vidar Storbæk forteller om prosjektet Trysilnavn som registrerer lokale stedsnavn. Ta gjerne med flere navn til Vidar!

16. mars kl. 19.00: Elverumske Skieløber Compagnie

Ola Mørkhagen fra Anno Glomdalsmuseet forteller historien om Elverumske Skieløber Compagnie som var en viktig del av det norske forsvaret fram til 1814. Mange tryslinger tjenestegjorde også i kompaniet. Mørkhagen har med seg noen gjenstander fra samlingen på Glomdalsmuseet som kan knyttes til Skiløperkompaniet.

23. mars kl. 19.00: Trysil-Knut skimakerlaug

Sven Pettersen, Roger Westling og Oddvin Haugen forteller om og demonstrerer det gamle skimakerhåndverket i Trysil. I gammel tid brukte tryslingene langski og andor, og nå har vi tatt opp igjen dette håndverket.

30. mars kl. 1900:   Jentene i Norges fremste skibygd

Roar Vingelsgaard forteller om de kvinnelige skiløperne fra Trysil – fra Ingrid Olsdatter Vestby som var verdens første jente som konkurrerte i et offisielt skirenn i 1863 og til medaljedronningen Anita Moen.

6. april kl. 19.00:   De eldste skiene i Trysil                                         

Vi har nå begynt et arbeid med å registrere historien om håndverket, bruken og hva som finnes i Trysil av gamle andor og langski. Jon Arne Bye vil forteller om registreringsarbeidet vi er i gang med og hva vi har funnet ut så langt. Langski og andor ble bruk i Trysil helt fram til ca. 1900. Denne kvelden blir en workshop hvor vi deler kunnskap og erfaringer. Hvis du har bilder, verktøy, gjenstander eller fortellinger du vil dele med oss om de gamle skiene er du hjertelig velkommen til det.

 

Omvisning i utstillingen

Kl. 18.00 kan du følge en omviser rundt i utstillingen som omhandler skihistorien